Boek: Datawijsheid 

– Hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert –

Data: zonder twijfel de allerbelangrijkste innovatie van de mensheid. Ons leven wordt steeds meer bepaald door data. Maar waarom neemt de hoeveelheid data exponentieel toe, maar maken we geen betere keuzes? Waarom kunnen we een pandemie niet beter beheersen met de juiste data? Waarom kunnen we de stikstof- en CO2-uitstoot niet reduceren met betrouwbare data? Waarom lossen we tekorten niet op met betrouwbare en toegankelijke data? En waarom laten we ons leiden door niet transparante algoritmes,? Waarom zien veel mensen geen betekenis meer in kantoorwerk? Waarom is er zoveel verspilling in kantoorwerk? Waarom worden we niet productiever? Waarom gaan we slecht om met persoonsgegevens en maken we techbedrijven machtiger? Ten slotte, waarom zijn datalekken steeds moeilijker te verzekeren en is er steeds meer fakenews? We hebben technologie om minder kantoorwerk te hoeven doen en daarmee maatschappelijke problemen op te lossen. Maar waarom doen we dat niet? Veel vragen waar dit boek antwoord op geeft.

De vraag ‘hoe datawijs ben jij?’ speelt hier een belangrijke rol in. Datawijsheid, datagedreven organiseren en de digitale lopende band helpen ons verder. Op een niet-technische manier wordt in dit boek uitgelegd waarom data de belangrijkste innovatie is, wat datawijsheid is en wat datagedreven organiseren, ecosystemen, blockchain en de digitale lopende band voor onze volgende toekomst betekenen.

Wereldwijd produceren we gemiddeld 15 MB aan data per persoon per minuut (!). Maar exponentieel gegroeide rekenkracht en hoeveelheden data hebben ons de afgelopen decennia niet echt wijzer en productiever gemaakt. Meer dan negentig procent van alle data is ongestructureerd en ongebruikt. Maar acht procent van de organisaties zijn datavolwassen. Organisaties zijn vooral bezig met lokale efficiency en verbetering en beveiliging van eigen IT-systemen. Hierdoor wordt het geheel suboptimaal. Bijgevolg zitten we met digitale verspilling, een toenemende bureaucratie en complexiteit, een krappe arbeidsmarkt, datalekken en cyberaanvallen die moeilijk te verzekeren zijn, privacy die moeilijk te garanderen is, algoritmes die de maatschappelijk orde verstoren, datacenters die onnodig hernieuwbare energie consumeren en tech/platform bedrijven die steeds machtiger worden. De vraag is wat kunnen we daar aan doen? Datawijsheid en datagedreven organiseren helpen bij de oplossing.

Wat de fysieke lopende band heeft gedaan in fabrieken, zal de digitale lopende band doen in kantoren. Wanneer we minder in kantoren werken houden we meer ruimte over voor bijvoorbeeld zorg, veiligheid, onderwijs en maatschappelijke activiteiten. De volgende toekomst die we nodig hebben is duurzaam, digitaal én decentraal. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn. Dit boek helpt daarbij. Op een niet-technische manier wordt uitgelegd wat datawijsheid, datagedreven organiseren, ecosystemen, blockchain en de digitale lopende band voor ‘FutureNext’ betekenen en hoe we daarmee kantoorwerk kunnen reduceren en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan het structureel en fundamenteel oplossen van maatschappelijke problemen.

Over de auteur: Paul Bessems is adviseur, ondernemer en international spreker. Hij helpt organisaties bij de transformatie naar een duurzame, digitale en decentrale ‘FutureNext’ door het ontwikkelen van ecosystemen, de inzet van datagedreven organiseren en de digitale lopende band.

  • Titel: Datawijsheid
  • Ondertitel: Hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert
  • Auteur: Paul Bessems i.s.m. Leon van Ekeren
  • Druk: 1e druk (juni 2022)
  • ISBN: 9789403661674
  • Aantal pagina’s: 244
  • Prijs: € 21,95
  • Meer info: klik hier voor inhoudsopgave en hier voor een preview van het boek
  • Bestellen: Je kunt het boek direct bestellen via de Weconomics webshop (met ‘persoonlijke’ brief auteur) of via bookstores zoals: mijnmanagementboek.nl, bol.com, amazon.nl of managementboek.nl.

tags: book11