Boek: De Digitale Lopende Band

Ruim een derde van ons werk komt neer op communicatie en controle. Iedereen ontvangt continu e-mails en appjes. Steeds meer juristen controleren steeds meer regels, boekhouders controleren cijfers en managers controleren weer juristen en boekhouders. Automatisering heeft ons werk makkelijk gemaakt, maar de huidige manier van organiseren zorgt er óók voor dat er steeds meer gecommuniceerd en gecontroleerd wordt.

digital assembly line cover

Automatisering heeft ons ver gebracht, maar er mede voor gezorgd dat we nu met een digitale bureaucratie zitten terwijl de productiviteitsgroei afneemt. Wanneer we moderne organisatiekunde combineren met nieuwe technologieën ontstaat de digitale lopende band. Deze lopende band heeft veel overeenkomsten met het ontstaan en de principes van de fysieke lopende band. Door digitale en daarmee menselijke verspilling in kantoren tegen te gaan worden we weer productiever. Een halvering van kantoorwerk binnen één generatie is geen utopie, maar wordt werkelijkheid. Hiermee kunnen we tekorten op de arbeidsmarkt en problemen in zorg, onderwijs en veiligheid structureel oplossen. Niet met meer geld, maar met meer tijd. Verantwoordelijke bestuurders, politici, managers en professionals moeten zich hiervan bewust zijn.

‘Wat de fysieke lopende band is voor fabrieken, is de digitale lopende band voor kantoren’

De digitale lopende band draagt bij aan de missie van de Weconomics Foundation: ‘Work Less, Achieve More’ en de ambitie: halvering van kantoorwerk binnen één generatie. 

Dit boek heeft de volgende doelen:

 1. Bewustwording: bewustzijn over digitale verspilling en verslaving in kantoororganisaties,  richting geven, digitale radar ontwikkelen, nadenken over visie, missie, doel en strategie (van onbewust onbekwaam, naar bewust onbekwaam).
 2. Kennisdelen: leren hoe je een digitaal ecosysteem en een digitale lopende band ontwikkelt en de wat zijn belangrijke elementen zijn (van bewust onbekwaam, naar bewust bekwaam).
 3. Productiviteit: bijdragen aan het tegengaan van menselijke en digitale verspilling, verbeteren van de productiviteit in kantoren.
 4. Surplus: bijdragen aan bewuste keuzes over een effectieve besteding van het surplus dat door productiviteitsverbetering wordt gecreëerd.

Dit boek richt zich op iedereen die bewust wil meewerken aan de missie ‘Work Less, Achieve More’, ambitie (halvering van kantoorwerk binnen één generatie) en het oppakken van een aantal maatschappelijke uitdagingen zoals eerder genoemd: verminderen van de bureaucratie en complexiteit, verbeteren van de productiviteit en privacy, het verminderen van de macht van grote techbedrijven, tegengaan van fakenews en fakework.

Binnen deze brede doelgroep richt dit boek zich vooral op studenten en professionals met de volgende brede achtergronden: Organisatiewetenschappen, Strategie & Beleid, Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Management, Economie, Supply Chain Management, Inkoop, Facility Management, Wiskunde & Informatica, Informatiemanagement, Data Science, Politicologie, Rechten, Psychologie en Sociologie.

 • Titel: De Digitale Lopende Band
 • Ondertitel: en de organisatie van een duurzame welvaart
 • Auteur: Paul Bessems
 • Druk: 1e druk (verwacht september 2020)
 • ISBN:
 • Aantal pagina’s: verwacht 450
 • Prijs: verwacht 29,50
 • Meer info: verwacht
 • Bestellen: Je kunt het boek straks online bestellen bij onze uitgever of andere bookstores zoals bol.com of  managementboek.nl.